Waarom investeren in de Nederlandse taal een must is op de werkvloer

Nederlandse taal op de werkvloer

Goede zakelijke communicatie kenmerkt zich door correct taalgebruik, schriftelijk én mondeling. Door een correcte toepassing van de Nederlandse spelling en grammatica, de juiste toon en een heldere formulering komt de boodschap duidelijk en professioneel over.  Ook voor de zakelijke native speaker is een goede beheersing van de Nederlandse taal op de werkvloer van belang in het kader van employability, brede inzetbaarheid, productiviteit, veiligheid en kwaliteit. 


Nederlands, de belangrijkste taal op de werkvloer

Het Nederlands blijft de belangrijkste taal op de werkvloer. In de communicatie met de buitenwereld nemen overigens, naast het Nederlands, ook het Engels en Frans een prominente plaats in.


Staat van het Nederlands


Voor het onderzoek “Staat van het Nederlands” is de positie van het Nederlands omvangrijk in kaart gebracht. Hiervoor zijn meer dan 7.000 Nederlanders en Vlamingen online bevraagd en zijn feitelijke gegevens geïnventariseerd.

Enkele uitkomsten op een rij
– In Nederland verloopt de interne communicatie met collega’s en leidinggevenden voor bijna 80 procent uitsluitend in het Nederlands. In slechts 5 procent van de gevallen wordt uitsluitend een andere taal dan het Nederlands gebruikt.
– Ook de externe communicatie, de manier waarop werkgevers zich presenteren naar de buitenwereld, verloopt hoofdzakelijk in het Nederlands; 67,6 procent.
– Tot slot blijkt dat de beheersing van het Nederlands voor één op twee Nederlanders een voorwaarde is om werk te krijgen.


Investeren in taalvaardigheid loont


Investeren in taalvaardigheid is een slimme investering voor werkgevers. Taalvaardige medewerkers hebben een hogere productiviteit, zijn vaak efficiënter, verzuimen minder en werken veiliger. Een betere taalvaardigheid leidt tot minder fouten tijdens het werk, meer zelfvertrouwen en minder stress. Werknemers leren effectiever communiceren en zijn meer betrokken bij de organisatie. Tot slot maakt de investering in taal doorgroeimogelijkheden voor zowel de medewerkers als de organisatie mogelijk. Bovenstaande illustraties geven dit overtuigend weer.


Taal als visitekaartje


Correct zakelijk Nederlands gaat over imago, over identiteit en over succes. Op de zakelijke markt kan taal verbinden maar ook uitsluiten. Met een goede beheersing van het Nederlands geeft u altijd een positief visitekaartje af. Elycio Talen biedt taaltrainingen waarbij u leert om op het gebied van de Nederlandse taal als professional nog succesvoller te communiceren.


Terug in de schoolbanken


Sebastian Schipper, HR Manager bij Damen Shiprepair in Vlissingen, volgde werk gerelateerd een workshop “Foutloos Nederlands” bij Elycio Talen.
Sebastian: “Het was alsof je weer even terug in de schoolbanken zat. Dit gaf een leuke spanning, vooral ook omdat de groep prettig was om mee te werken en er een goede, positieve sfeer hing.”
Sebastian volgde de workshop voornamelijk omdat hij tips & tricks zocht voor verbetering van de zakelijke communicatie binnen zijn functie. “Waar moet je op letten, wat zijn de meest voorkomende fouten en hoe breng je boodschap zo goed mogelijk over. Dit allemaal in goed Nederlands uiteraard.”
Het is fijn om te horen dat het resultaat zeer bruikbaar is en direct kan worden toegepast binnen zijn werkzaamheden. De focus van de workshop mag van Sebastian zelfs nog meer op zakelijke communicatie liggen dan op de regels van spelling e.d.. Al met al zal Sebastian de workshop zeker aanbevelen. “De trainer gaf de workshop op een prettige en constructieve manier, het resultaat wordt direct toegepast in mijn werk.”

Naast de workshop “Foutloos Nederlands” biedt Elycio Talen ook andere Nederlandse taaltrainingen aan voor professionals zoals “Schrijfvaardigheid Nederlands” en “Zakelijk Nederlands voor professionals”.
Deze trainingen zijn o.a. bestemd voor iedereen die regelmatig zakelijke teksten schrijft of beoordeelt binnen ondernemingen, instellingen of overheidsorganen. Spijker uw spellingkennis bij en leer helder en zakelijk formuleren, vergroot uw woordenschat en verbeter uw taalgebruik.

Neemt u voor een aanbod op maat gerust contact met ons op!

Deel dit bericht

Snel informatie of een vrijblijvende offerte aanvragen?


Deze training is bestemd voor iedereen die regelmatig zakelijke teksten schrijft of beoordeelt. Binnen ondernemingen, instellingen of overheidsorganen. De training wordt zowel gegeven voor individuele deelnemers als voor groepen uit één organisatie.


Nu aanvragen
 

Leave a Comment