Taalassessments voor werving en selectie

Als we alle nieuwsberichten mogen geloven gaat het steeds beter met de Nederlandse economie. Koning Willem-Alexander haalde het nog aan in de Troonrede van afgelopen Prinsjesdag: “Meer mensen hebben een baan […] en ondernemers investeren meer.” Drukke tijden voor de werving en selectie dus. Maar hoe bent u er nu zeker van dat u de juiste mensen binnenhaalt? Hiervoor bieden allerhande assessments uitkomst.


Meten is weten

Het blijft natuurlijk altijd afwachten hoe een nieuwe medewerker zijn rol zal gaan vervullen, maar om toch alvast het kaf van het koren te scheiden, bestaan er tegenwoordig tal van off- en online assessments. Van psychologische en persoonlijkheidstests, tot werk gerelateerde cases en hoe-ga-je-om-met-stresstests. Nu zijn de uitkomsten hiervan natuurlijk nooit helemaal waterdicht, maar toch geldt bij veel bedrijven het motto: meten is weten!


Redelijk, voldoende, uitstekend


Dit principe is ook van toepassing op de taalvaardigheid van een toekomstige medewerker. Taalbeheersing is een standaardonderdeel van menig CV. Alleen de omschrijving en de accuratesse laten vaak nogal te wensen over. Vage termen als ‘redelijke, voldoende, of uitstekende beheersing in woord en geschrift’ prijken vaak onder het kopje talen. Als er verder geen specifieke taaltrainingen op het CV vermeld staan, zal dat in de meeste gevallen duiden op het middelbare school Engels, Frans of Duits. Of wat daar nog van over is na al die jaren.


Overschat


Uit onderzoek blijkt daarnaast dat, met name wat betreft de Engelse taal, veel Nederlanders hun vaardigheid ruimschoots overschatten. Op vakantie redden we ons immers altijd prima, maar bij het tikken van die zakelijk e-mail beginnen we toch opeens sterk te twijfelen. Wat was beter, yours sincerely of juist kind regards? En dat Engelse telefoongesprek van de week liep ook al niet zo soepel.


Taalassessment


Om tijdens de werving en selectie toch een goed beeld te vormen van de werkelijke taalvaardigheid van een sollicitant, is een online taalassessment de ideale tool. De Bright Online Language Test, of afgekort BOLT, is ’s werelds meest gebruikte online taalassessment voor werving en selectie. De test is eenvoudig online te bestellen en biedt direct inzicht in de huidige zakelijke taalvaardigheid van de sollicitant. De resultaten worden weergegeven in een score van 0.5 tot 5, die vervolgens vertaald kan worden naar een ERK-normering. Dit zijn Europees vastgestelde normen van iemands taalniveau, oplopende van A1 tot C2 niveau, met daarbij behorende uitleg van de kennis en vaardigheden die daar toe behoren.


Handvatten


Zo’n concreet resultaat biedt u de handvatten om een eerlijke vergelijking te kunnen maken tussen sollicitanten en een gefundeerde keuze te kunnen maken. Ook is het assessment inzetbaar om inzicht te krijgen in het taalniveau van uw huidige medewerkers. Op basis hiervan kunt u vervolgens gegronde keuzes maken over het eventueel investeren in professionele zakelijke taaltraining. De Bright Online Language Test is verkrijgbaar in 12 verschillende talen, dus of u nu veel zaken doet met onze oosterburen of met China, er zit altijd een geschikte test voor u tussen.

Deel dit bericht

Leave a Comment