Taal en veiligheid

gebrekkige talenkennis veroorzaakt onveilige situaties op de werkvloer.

Taal en Veiligheid

”Tien- tot twintigduizend mensen raken jaarlijks gewond op het werk omdat ze de veiligheidsinstructies niet kunnen lezen of hun collega’s niet kunnen verstaan.”

Het is een veelvoorkomend probleem tijdens de dagelijkse werkzaamheden; gebrekkige talenkennis die onveilige situaties veroorzaakt op de werkvloer. Bij de samenwerking met anderstaligen is uiteraard de grootste barrière de taal en daarmee de communicatie tussen de anderstaligen en hun Nederlandstalige collega’s. Vooral in een werkomgeving waar veiligheid in het geding is, is goede communicatie en samenwerking cruciaal.

Er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om te bedenken wat er gebeurt in een productieomgeving waarin risicovolle werkzaamheden worden uitgevoerd, maar de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen niet helemaal worden begrepen door degene die het werk uitvoert.

Onvoldoende taalkennis leidt tot onveilige situaties
De praktijk is, in deze tijd met veel expats en migranten, dat veel medewerkers onvoldoende (en soms helemaal geen) Nederlands of Engels beheersen, en daardoor niet vanaf de eerste dag kunnen communiceren met hun Nederlandse collega’s. Naast alle regels rondom buitenlandse arbeidskrachten en het zoeken van oplossingen voor huisvesting, is het voor bedrijven ook van belang stil te staan bij de taalbarrière en te weten hoe deze te doorbreken.

Professionele taaltrainingen op maat
Elycio Talen heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van bedrijven die met deze taalproblematiek te maken hebben. Vooral in situaties waar de taalproblematiek kan leiden tot onveilige situaties op de werkvloer.

Taaloplossingen voor een veiligere werkvloer

Om de juiste taaloplossing te bieden, maken wij onderscheid tussen taaloplossingen voor anderstaligen die voor een langere periode in Nederland verblijven, en oplossingen voor mensen die slechts een korte periode in Nederland werkzaam zijn.

NT2 trajecten
Veiligheid op de werkvloer is gebaat bij een goede onderlinge communicatie en begrip. Om dit te verwezenlijken is het belangrijk dat anderstaligen die voor langere tijd in Nederland werkzaam zijn de taal machtig worden. Voor werknemers van buiten de EU bestaat de inburgeringplicht. Hierin is ook een taalcomponent ofwel een NT2 (Nederlands als tweede taal) training opgenomen.

Voor werknemers van binnen de EU verzorgt Elycio NT2 trainingen in diverse vormen. Dit varieert van incompany-oplossingen en intensieve individuele trajecten tot groepstrainingen. Voor de incompany en individuele trajecten ontwikkelen we een geheel op maat gemaakt programma.

Tijdens deze trajecten wordt aandacht besteed aan het verwerven van een gedegen basiskennis Nederlands en aan het aanleren van taalvaardigheid die specifiek van belang is voor de werkomgeving van de deelnemer.

Voor arbeidskrachten die slechts kort in Nederland zullen verblijven is een uitgebreid taaltrainingsprogramma meestal geen zinvolle optie. In dat geval is het voor een bedrijf van belang te kiezen voor andere taaloplossingen die de veiligheid op korte termijn ondersteunen. Dit kan in de vorm van:

Vertalingen
Vertaling
 van de meest essentiële informatie voor de uitvoering van de werkzaamheden. Denk hierbij aan bedieningshandleidingen, werkinstructies en veiligheidsvoorschriften die in de moedertaal van de betreffende werknemer wordt aangeboden.

Tolkdiensten

  • Bijeenkomsten over veiligheidsinstructies die begeleid worden door een professionele tolk.
  • Workshops voor medewerkers die een tijdelijke ploeg anderstaligen aansturen en ook de tolkfunctie voor deze groep op zich nemen.

Taalassessments
Ook bieden wij taalassessments waarmee u snel en eenvoudig de huidige taalvaardigheid van uw medewerker kunt bepalen.

Lees ook eens onze themablogs over het onderwerp Taal en Veiligheid:
– Welke vorm van taalbeleid past er bij uw bedrijf
– Het onzichtbare probleem van laaggeletterdheid
– Het belang van een duidelijk taalbeleid

Neem voor uitgebreid advies over uw specifieke situatie gerust contact op met een van onze vestigingen. We spreken graag vrijblijvend de mogelijkheden met u door.

Cursuslocaties

Waar kan ik de training volgen?
  • Online
  • Bij u op kantoor
  • Op een van onze vestigingen
  • Op een andere locatie in Nederland (in overleg)

Meer weten?

Cool Control

“The course was professional. The teacher was helpful and answered all our questions. I recommend it to anyone who wants to learn a language!”

Piotr Kulach – Cool Control – Incompany taaltraining Nederlands – mei 2023

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.