Hoe kies ik de taalcursus die het beste bij mij past?

Ontdek het hier!

Taalcursussen of -trainingen zijn er in alle vormen en maten. Van conversatielessen thuis bij een lerares met een cursus Frans tot een individueel maatwerktraject bij een gerenommeerd instituut als Elycio Talen. Welke dan te kiezen? En waarop baseer je de keuze?

Zoals zo vaak kan geld een beslissende factor zijn. Voor de prijsbewuste consument is bijvoorbeeld Duolingo een aardige oplossing, want gratis (als je bereid bent de reclame te accepteren). Maar wat als er wel budget is? Hoe krijg je dan het meeste waar voor je geld?

Geen kostenpost maar een investering

Om te beginnen, is het van belang te beseffen dat het leren van een taal geen kostenpost is maar een investering. Die investering bestaat uit geld, tijd en inspanning. Want ja, een taal leren kost ook tijd en inspanning– daar kunnen we niet omheen.

Uiteraard krijg je daar wel wat voor terug. Heel veel zelfs, want er gaat letterlijk een nieuwe wereld voor je open. Afhankelijk van je taalkeuze kun je bijvoorbeeld opeens praten met 6 miljoen Finnen. Of, uitdagender, contact leggen met 1,25 miljard mensen die Chinees spreken. En wat is dan het rendement van die investering? Eindelijk zonder klamme handen die presentatie geven voor Duitse collega’s of zelfverzekerd onderhandelen met een zakenpartner in het buitenland? Of misschien wel een internationale stap vooruit in je carrière of zelfs een internationale liefde!

Verschillende mogelijkheden, inclusief voor- en nadelen

1. Conversatielessen

Bij het woord ‘conversatielessen’ hebben sommige mensen direct associaties met gezellige bijeenkomsten in kleine groepjes thuis bij de spreekwoordelijke lerares Frans. Maar denk ook aan bijeenkomsten bij een lokale Volksuniversiteit. Het is ontspannen en meestal zeer betaalbaar. En een beetje afhankelijk van de samenstelling van de mensen in de groep en hun interesses bouw je uiteindelijk toch een aardige vaardigheid op in algemene conversatie. Het tempo is in het algemeen niet heel hoog.

2. E-learning

Waar in het verleden mensen probeerden zelfstandig een taal te leren met een lesboek en bijbehorende cd’s, zijn er tegenwoordig de voordelen van e-learning. Net als ooit met een boek, kun je studeren waar en wanneer je maar wilt, in je eigen tempo. Veel online methoden bieden tegenwoordig bijna eindeloos veel interactief studie- en oefenmateriaal, met een leerpad dat op basis van de ingangstest perfect afgestemd is op je eigen niveau. Belangrijk voordeel daarnaast: een (zelf)studiepakket als Rosetta Stone Catalyst heeft ook een uitstekende spraakmodule, zodat je voortdurend je eigen uitspraak kunt oefenen en verbeteren.

De beperkingen zijn deels wel dezelfde als voorheen met dat boek en die cd’s. Je moet jezelf blijven motiveren om netjes en regelmatig de lessen te blijven doen. En er is in veel gevallen geen interactie met andere deelnemers om je gespreksvaardigheden mee te kunnen oefenen.

Dat laatste lost een aanbieder als Rosetta Stone Catalyst op met virtuele klassen, die voor verschillende talen (helaas niet voor Nederlands) beschikbaar zijn en waarop deelnemers naar believen kunnen inschrijven. Het studiepakket 7Speaking heeft zelfs een functie waarmee je kunt chatten met andere deelnemers van over de hele wereld.

Ook dan blijft het natuurlijk vooral zelfstudie en kan het lastig zijn jezelf te motiveren. Uit onderzoek is bekend dat je zo’n cursus het beste volhoudt als je met iemand anders een afspraak maakt over wat je wilt bereiken of gaan doen. Dat geldt voor een taal leren net zo goed als voor bijvoorbeeld besluiten om nu toch eindelijk regelmatig te gaan hardlopen. Dat laatste kun je ook makkelijker samen doen met een maatje.

Elycio Talen heeft ook van die ‘maatjes’: onze professionele taaltrainers. Ze fungeren als je persoonlijke taalcoach. Je bespreekt vooraf met je coach welke doelen je wil bereiken en hoe je dat het beste kunt doen. Samen maak je afspraken over de voortgang en bespreek je periodiek je ontwikkelingen. De taaltrainer is ook beschikbaar om al je vragen over de taal te beantwoorden. En tijdens zo’n coachingsessie oefen je natuurlijk automatisch jouw gespreksvaardigheden.

Uitgangspunt hierbij is wel dat het lesprogramma van het e-learningpakket uiteindelijk leidend is. De coach kan je uiteraard helpen om het leerpad op te stellen dat het meest effectief is.

3. Individuele taaltraining op maat

Wat als je voor je zakelijk succes toch meer specifieke kennis nodig hebt? Bijvoorbeeld omdat je in een verkoopgesprek in het Engels je net zo comfortabel wilt voelen als in het Nederlands. Of er zeker van wilt zijn, dat je in overleg met een Franse jurist de juiste vaktermen gebruikt? Dan is een individuele taaltraining op maat misschien wel iets voor jou. Met persoonlijke begeleiding door een professionele taaltrainer. Want individuele ondersteuning om een nieuwe vaardigheid op te bouwen, is bewezen effectief.

Elycio Talen biedt dit altijd aan in de vorm van maatwerk. De training wordt perfect afgestemd op jouw behoeften. Je leert exact het benodigde zonder overbodige franjes en bouwt de vaardigheden op die nodig zijn om effectief te functioneren in die vreemde taal en cultuur. De training is vooral gericht op de omstandigheden waarin je de taal gebruikt. Of je nu met flair de Franse delegatie te woord staat, of zonder onnodige misverstanden correspondeert met je Engelse collega’s.

Kortom: zo’n training wordt volledig op maat gemaakt. Dus ja, dat vereist wel de grootste financiële investering van alle varianten die we hier bespreken. En levert ook het grootste rendement.

4. Blended taaltraining

Een maatwerktraining kan je ook blended volgen: dan krijg je het beste van twee werelden. In deze vorm kun je met het online pakket zoveel studeren en oefenen als je zelf wilt. Bijvoorbeeld op woordenschat, grammatica, zinsconstructies en uitspraak. Terwijl je met je persoonlijke trainer werkt aan gespreksvaardigheid en het gebruik van de taal in de zakelijke situaties die voor jou belangrijk zijn. Bijkomend voordeel: omdat je meer zelf doet is de blended vorm ook betaalbaarder dan het hele traject face to face met je persoonlijke trainer.

Op afstand of op locatie

Overigens hoef je voor een individuele taaltraining op maat niet eens meer je huis of werkplek te verlaten. Dankzij corona weten we dat je met een trainer op afstand via Zoom, Teams of Webex net zo effectief kan leren als wanneer je samen in een trainingsruimte zit. Ook handig dus als je zelf (tijdelijk) in het buitenland verblijft. Vind je het fijner op locatie een training te volgen? Dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Een intensieve cursus of spreiden in de tijd?

Welke variant je ook kiest, de ideale leervorm is in de tijd gespreid. Daar zijn een paar belangrijke redenen voor:

  • Om een vreemde taal een beetje te leren spreken, ben je al gauw minimaal honderd uur bezig. Als je dat in heel korte tijd wilt doen, dan zit op een gegeven moment je hoofd gewoon ‘vol’, neemt je vermogen om nieuwe informatie op te kunnen nemen af en begin je dingen te vergeten. Want vergis je niet: een vreemde taal leren betekent een nieuwe vaardigheid opbouwen. Dat betekent je blijven inspannen tijdens de opbouw en regelmatig de tijd nemen om het geleerde te kunnen verwerken.
  • Als je de lessen spreidt in de tijd, dan bouw je de vaardigheden stapsgewijs op. Tussen de lessen door kun je dan de leerstof al proberen toe te passen in je werk of nog eens extra oefenen (bijvoorbeeld via microleren – kleine oefeningen en testjes die je tussendoor op je mobiel kunt doen). Zodat je het geleerde steeds een beetje verder ‘inslijpt’ en er bij de volgende les op verder kunt bouwen. Waardoor het geleerde uiteindelijk beter beklijft.

5. Taalbad

Dat neemt niet weg, dat het soms nodig kan zijn om in heel korte tijd een nieuwe taal te leren. En dan is een intensief of spoedtraject natuurlijk de enige oplossing. Belangrijk is dan heel veel afwisseling in de leervormen (alleen al om het een beetje interessant te houden) en na afloop van de training de nieuwe taal gelijk veel en intensief gebruiken – voordat een groot deel van het geleerde weer snel wegzakt en de geleverde investering uiteindelijk maar heel beperkt rendeert.

De volgende stap

Duizelt deze informatie je een beetje? Of weet je niet precies waar te beginnen? Geen zorgen! De trainingsadviseurs van Elycio Talen staan voor je klaar om samen de juiste route uit te stippelen. Uiteraard volledig afgestemd op jouw wensen, doelen, budget en eisen.

Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers?

Bekijk onze reviews alvast en laat u inspireren.

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.