Een zonnige taalboost voor zakelijk succes - Het Zomerse Taalbad 2024 - Plan 'm nu in!

Zakelijke verschillen tussen Belgen en Nederlanders

Zakelijke verschillen tussen Belgen en Nederlanders

Zakelijke verschillen tussen Belgen en Nederlanders? Nou en of die er zijn! U vindt ze hier op een rij.

Dat er culturele verschillen tussen Nederlanders en Belgen zijn hoeven we u waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar hoe zit dit nu precies in zakelijk opzicht? Wel, ook op zakelijk vlak zijn de verschillen tussen Belgen en Nederlanders enorm! In deze blog hebben we daarom 10 belangrijkste zakelijke verschillen tussen Nederlanders en Belgen op een rij gezet.

 • 1. Eerst luisteren. Dan praten
  Belgen hebben een luistercultuur, Nederlanders een praatcultuur. Nederlanders zeggen waar het op staat in een directe manier en Belgen ervaren dit vaak als brutaal. Wees dus gereserveerd en laat uw zakenpartner aan het woord.
 • 2. In welke van de zes België’s doet u zaken?
  Wilt u zaken doen in Vlaanderen, Wallonië, Brussel of in de Duitstalige gemeenschap? België kent zes regeringen met elk hun eigen bevoegdheden. De EVD kan u helpen door het bos de bomen te zien.
 • 3. Belgen zijn veel gevoeliger voor taalfouten en spelfouten
  Nederlands in België is niet hetzelfde als in Nederland. Vlamingen zijn ook veel minder tolerant voor spellingfouten dan Nederlanders. Laat folders of reclameteksten dan ook altijd controleren door een Vlaming. Wanneer u in de Franstalige gemeenschap zaken doet, wees dan zeker dat u het Frans machtig bent of een tolk hebt; Engels wordt vaak niet geapprecieerd als compromistaal.
 • 4. Wees gastronoom
  Zakenrelaties worden in België aan tafel gesmeed en een broodje kaas zal niet volstaan om de deal te sluiten. De zakenlunch is belangrijk om het vertrouwen van de cliënt te winnen. Laat de contracten dan ook in het kantoor en geniet van een lekker maal. Over details heeft men het later.
 • 5. Wees formeel
  De machtsafstand tussen Belgische werknemers en hun oversten is groot: men luistert en gehoorzaamt. Beleefdheid is dan ook belangrijk bij het vormen van nieuwe contacten: de u-vorm wordt veel langer gebezigd in België dan in Nederland.
 • 6. Bouw uw zakelijke relatie geduldig op
  In België doet men pas zaken nadat men iemands vertrouwen heeft gewonnen, in Nederland is vertrouwen eerder een gevolg van succesvol zaken doen. Wees dus geduldig in het opbouwen van relaties, ze komen u later nog van pas.
 • 7. Probeer tussen de regels door te lezen
  Belgen zijn meesters in het maken van compromissen, ze zullen dan ook zelden het achterste van hun tong tonen. Wanneer een Belg het niet met u eens is, zal hij/zij dat niet openlijk laten merken. Lees dus tussen de regels door naar de ware betekenis van iemands woorden, zonder hierbij druk uit te oefenen.
 • 8. Laat ogenschijnlijke chaos en ondoorzichtigheid toe
  Belgen tonen een zekere trots rond de haast surrealistische complexiteit van hun politieke structuren. Dit vindt ook zijn neerslag in de structuur van het Belgische bedrijf: er is altijd een achterdeurtje waardoor de manager zijn doel kan bereiken. De transparante structuur van Nederlandse ondernemingen wordt niet op prijs gesteld in België.
 • 9. Wees bescheiden en terughoudend
  In Nederland is zelfzeker zijn een belangrijke eigenschap van elke zakenman; men moet zichzelf weten te verkopen. In België is men een stuk bescheidener. Wees dan ook niet te overtuigd van uw eigen kennis en vaardigheden, dit wordt in België al gauw als arrogant ervaren.
 • 10. Dictatuur i.p.v. consensus
  Nederland is een land van consensus: ieder moet zijn zegje kunnen doen, pas daarna kan een beslissing genomen worden. De Belgische manager drijft zijn zin door, zonder tegenspraak te dulden.

Taaladvies nodig?
Neem voor een uitgebreid advies over je specifieke situatie gerust contact met ons op. Onze trainingsadviseurs staan voor je klaar en spreken graag vrijblijvend alle mogelijkheden door!

Reviews
Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Neem dan hier alvast een kijkje, lees onze reviews en laat je inspireren.

Veilig, online en op afstand
Wist je al dat wij al onze taal- en cultuurtrainingen ook aanbieden via videobellen? Volledig face-to-face en onder leiding van je eigen professionele taaltrainer. Meer weten hierover? Hier vind je alle informatie over thuis een taal leren.

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.