Wereldrecepten, de favoriete gerechten van onze taaltrainers

Tortilla Española

Wereldrecepten – Tortilla Espanola

De favoriete gerechten van onze taaltrainers

De taaltrainers van Elycio Talen komen uit alle hoeken van de wereld. Zij hebben vast en zeker allemaal een recept voor een favoriet gerecht dat kenmerkend is voor het land waar ze vandaan komen. De komende tijd zullen we deze recepten delen zodat er uiteindelijk een mooie verzameling wereldrecepten ontstaat, vandaag heerlijk tortilla Espanola.

Mercedes, taaltrainer Spaans bij Elycio Talen, verblijdt ons deze editie met het recept voor Spaanse tortilla’s, oftewel Tortilla Española. Niet alleen een heerlijk gerecht maar ook een vol nostalgie en mooie verhalen. 

Tortilla Española (of tortilla de patatas) is een zeer populair gerecht en wordt in Spanje als tapa gegeten maar ook als hoofdgerecht met een salade erbij. Het is ook heel lekker met stokbrood en aioli.

“Vele jaren geleden toen ik jong was en nog in Spanje woonde ging ik vaak in het weekend met mijn familie picknicken. In de zomer gingen wij naar het strand en in de winter naar het platteland midden in de bergen. De hele familie ging mee en wij genoten van de zon, het mooie weer en vooral van ons gezellige samenzijn. In de Spaanse cultuur zijn goed eten en drinken heel belangrijk en daarom nam iedereen iets lekkers mee. Mijn moeder kon de lekkerste tortilla maken die je maar kunt bedenken en aangezien tortilla zowel warm als koud gegeten kan worden ontbrak dit gerecht nooit in het heerlijke picknickmandje.

Mijn moeder stond ‘s morgens heel vroeg te koken en vanuit mijn slaapkamer hoorde ik haar vrolijk zingen tijdens de bereiding van de tortilla’s en de andere lekkernijen. Ik kreeg altijd een fijn gevoel van haar stem en voelde mij heel blij. Het was een belofte op een prachtige dag.

Ik bewaar heel mooie herinneringen aan die uitstapjes van vroeger en juist nu in deze roerige en moeilijke tijden waarin familie, vrienden en sociaal contact nog belangrijker dan ooit zijn geworden heb ik dit recept gekozen als mijn lievelingsgerecht.”

De wereldrecepten van onze taaltrainers, tortilla Espanola van taaltrainer Mercedes
Ingrediënten (voor 8-10 porties)
± 800 g aardappelen , geschild en in dunne plakjes
2 grote uien
6 grote eieren
Zout en peper eventueel
Peterselie voor de garnering
± 1,5 dl olijfolie

Bereidingswijze
1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Daarna goed wassen en laten drogen. Verhit de olijfolie in een koekenpan en warm het op boven hoog vuur. Zet daarna het vuur laag en bak vervolgens de aardappelen 15 tot 20 minuten; keer ze af en toe. Laat de aardappelen rustig bakken.

2. Snijd de uien in stukjes en voeg die toe aan de aardappelen. Je moet het geheel goed bakken tot de aardappelen gaar zijn. De uien mogen glazig worden.

3. Kluts daarna de eieren schuimig in een grote schaal met een vork of een garde en breng op smaak met een theelepel zout.

4. Haal de aardappelen en uien voorzichtig uit de pan en laat ze uitlekken op een groot bord of in een kom met eventueel keukenpapier om de overtollig olijfolie te absorberen. Meng daarna de aardappelen en uien door de losgeklopte eieren en roer het mengsel flink door met een vork. Laat het even rusten.

5. Verhit de koekenpan opnieuw op matig vuur met een eetlepel olijfolie. Schep het ei-aardappelmengsel erin en strijk het glad met een vork of een spatel, laat daarna de eieren enkele minuten stollen op laag vuur. Laat het eimengsel bakken totdat de onderkant goed gaar is en blijf de koekenpan af en toe heen en weer schuiven zodat het mengsel los van de pan blijft.

6. Kijk of de tortilla niet meer vloeibaar is en makkelijk los van de pan af komt en keer de tortilla met behulp van een bord of deksel zodat het op het bord terecht komt.

7. Doe de tortilla weer in de pan. De tortilla ligt nu andersom. Bak ook de andere kant bruin

8. Neem de koekenpan van het vuur als het klaar is en laat de tortilla rustig op een bord schuiven. Snijd de tortilla in punten of in gelijkmatige blokjes en strooi de peterselie op de omelet als garnering. Serveer met stokbrood en aioli.

9. Je kunt tortilla warm en koud eten en het is ook mogelijk om het te bewaren voor de volgende dag als voorbereiding voor een feestje. Zeker in de zomer is het een aanrader met een verfrissende tinto de verano erbij.

¡qué aproveche!

Hulp nodig?
Uw Spaans verbeteren? Dan staan wij graag voor u klaar! Neem voor een uitgebreid advies over uw specifieke situatie gerust contact met ons op. We spreken graag vrijblijvend de mogelijkheden met u door.

Binnenkort meer heerlijke wereldrecepten zoals tortilla Espanola van taaltrainers!

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.