Een zonnige taalboost voor zakelijk succes - Het Zomerse Taalbad 2024 - Plan 'm nu in!

Waarom het vermelden van talenkennis op je cv cruciaal is!

Talenkennis op je cv vermelden

Waarom het vermelden van talenkennis op je cv cruciaal is! Zo doe je dat!

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan is het verstandig om je talenkennis op je cv op te nemen. Zelfs wanneer jouw taalbeheersing in eerste instantie niet belangrijk lijkt te zijn voor de beoogde functie. Voordat je jouw talenkennis op je cv vermeldt, is het aan te raden om goed na te denken over wat je wel en niet opneemt. Samen met het blogteam van CVster leggen we daarom uit op welke manier je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom het vermelden van talenkennis cruciaal is
Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom het in je voordeel kan werken om potentiële werkgevers bewust te maken van je talenkennis. Bijvoorbeeld om:

 • je algemene kennis en vaardigheden te tonen;
 • je te doen opvallen tussen andere kandidaten met soortgelijke opleidingen en werkervaring;
 • te laten zien hoe je taalvaardigheden kunnen bijdragen aan de bedrijfsactiviteiten;
 • potentiële werkgevers de mogelijkheid te geven om het bereik en de zakelijke kansen van het bedrijf uit te breiden.

Uit onderzoek van CVster blijken Nederlanders goed op de hoogte te zijn van deze voordelen. Werkzoekenden uit Nederland vermelden naast de moedertaal namelijk 22,9% meer talen op hun cv dan wereldwijd gemiddeld.

Er zijn echter ook situaties waarbij het als sollicitant beter is geen informatie te vermelden over talenkennis. Dit is het geval wanneer je naast je moedertaal geen andere talen spreekt.

Bepaal de plaats van je talenkennis
De beste manier om je talenkennis op je cv te vermelden, is door dit in het gedeelte “Vaardigheden” of in een apart deel “Talen” te benoemen. Met dit in gedachten is het verstandig om goed te overwegen waar je je talenkennis zult plaatsen op je cv:

 • Zijn je taalvaardigheden direct gerelateerd aan de functie waarop je solliciteert? Dan is het verstandig om het gedeelte “Vaardigheden” of “Talen” hoog op je cv te plaatsen, bijvoorbeeld na je korte samenvatting.
 • Zijn de talen die je spreekt meer een ‘bonus-vaardigheid’? Plaats je talenkennis dan wat lager op je cv, bijvoorbeeld na je relevante werkervaring en opleidingen.
 • In het geval je talenkennis volledig los lijkt te staan van de beoogde functie dan kun je deze beter vermelden in de sectie “Overig”.

Geef je talenkennis professioneel weer
Als je eenmaal hebt besloten waar je je taalvaardigheden op je cv wilt plaatsen, is de volgende taak het bepalen hoe je deze zult beschrijven. In Nederland is de standaard terminologie als volgt:

 • Moedertaal
 • Vloeiend
 • Uitstekend
 • Goed
 • Redelijk
 • Matig

Let op: wanneer je een tweede taal matig beheerst, kun je dit beter weglaten op je cv.

Wanneer de standaardterminologie niet voldoende is
Als de taalbeheersing van een sollicitant van cruciaal belang is voor een functie, zullen veel werkgevers geen genoegen nemen met bovenstaande ‘gewone’ termen op het cv. Om objectief het taalniveau vast te stellen van kandidaten, kan de taalvaardigheid getoetst worden door middel van snelle en gebruiksvriendelijke taalassessments. Dit is een mooie manier om je huidige kennis te specificeren.

De Bright Language test is hier bijvoorbeeld uitermate geschikt voor. Binnen één uur is het taalniveau van jezelf of de deelnemer bekend. Na afloop van de test is de uitslag direct zichtbaar. De Bright Language test is een waardevol instrument om de juiste persoon met het juiste taalniveau op de juiste werkplek te plaatsen.

Als sollicitant kun je ook ander aansluitend ‘bewijs’ geven van je taalbeheersing. Bijvoorbeeld door het benoemen van reeds behaalde certificaten en resultaten van examens. 

Is je taalniveau nog niet voldoende? Dan helpt een zakelijke taaltraining je snel en doeltreffend op de weg naar (internationaal) succes. Met professionele trainers leer je de taal op een praktische en doelgerichte manier: volledig afgestemd op je behoeften en mogelijkheden en met de terminologie van je vakgebied.

Blijf eerlijk
Het belangrijkste is dat je eerlijk blijft op je cv. Weersta de verleiding om aan te geven dat je taalniveau hoger ligt dan in werkelijkheid het geval is. De kans is groot dat je uiteindelijk door de mand zult vallen wanneer je het niet in de praktijk kunt brengen.

Hulp nodig?
Dan staan wij graag voor u klaar! Neem voor een uitgebreid advies over uw specifieke situatie gerust contact met ons op. We spreken graag vrijblijvend de mogelijkheden met u door.

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.