Sinterklaasactie: 10% korting op (bijna) alle online taaltesten en -cursussen bij De Taalshop!

TAAL EN VEILIGHEID

Het belang van een duidelijk taalbeleid

Taal en veiligheid: Het belang van een duidelijk taalbeleid

In elk bedrijf, hoe groot of klein ook, wordt er gecommuniceerd, zowel intern als extern. Toch zijn het omgaan met taal en taalvaardigheid vaak niet standaard in een bedrijfsbeleid opgenomen. Gezien de tijd waarin we leven met veel internationaal opererende bedrijven, expats en migranten lijkt dat toch zeker de moeite waard. Een meertalige werkvloer is immers onvermijdelijk, en als gevolg hiervan ook de noodzaak om een keuze te maken hoe hiermee omgegaan wordt. In dit blog leest u alles over Taal en veiligheid en het belang van een duidelijk taalbeleid.

Gemakshalve wordt er vaak vanuit gegaan dat iedereen Engels als vreemde taal beheerst en dat hierin dus gecommuniceerd zal worden op de meertalige werkvloer. Maar beheerst iedereen deze taal ook, en op welk niveau? En is Engels wel de meest geschikte voertaal binnen de organisatie? Worden bijvoorbeeld ook alle documenten als contracten, rapporten en veiligheidsinstructies in deze taal aangeboden?

Kleine miscommunicatie, grote gevolgen
Een kleine miscommunicatie door een taalverschil of een verschil in taalvaardigheid kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat werkt met grote machines of gevaarlijke stoffen. Als de instructies daar niet goed begrepen worden, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Volgens de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt in 9% van de ongevallen met anderstalige werknemers, taal als factor genoemd. Echter, taalbeheersing, laaggeletterdheid en analfabetisme zijn nu nog geen officieel onderdeel van de onderzoeken die zij uitvoeren. Dit percentage ligt in werkelijkheid vermoedelijk hoger. Een duidelijk taalbeleid is hier dus cruciaal.

Vereiste taalvaardigheid in kaart
Om de vereiste taalvaardigheid binnen uw bedrijf in kaart te brengen, is het belangrijk om vast te stellen waar de aandachtspunten liggen om de veiligheid op de werkvloer op dit punt te waarborgen. Jeannette Paul van Global Work Talk heeft hier, in opdracht van 5 x Beter (5 partijen die samenwerken voor veiligheid op de werkvloer: Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie) een aantal pijlers voor vastgesteld. Stel bijvoorbeeld eerst vast:

 • Blijven we in de buurt of gaan we toch wat verder weg?
  > Wil je bijvoorbeeld met lokale winkeliers een paar woorden kunnen wisselen of wil je een inhoudelijke discussie op niveau kunnen voeren met een groepje Duitse juristen?
 • Gaan we met onze eigen auto of laten we ons comfortabel vervoeren?
  > Ga je zelfstandig studeren of kies je voor een maatwerk privétraining met een van onze professionele taaltrainers?
 • Kiezen we voor één lange vakantie of maken we meerdere korte tripjes?
  Je kunt kiezen voor een intensieve training van bijvoorbeeld 30 uur in één week of je kunt die training spreiden over vijf of tien wekelijkse sessies.
  Met dat laatste heb je overigens meer profijt en een beter leerresultaat – net zoals meerdere korte vakanties beter en leuker kunnen zijn.

Deskundig advies van onze experts
Kortom: we kunnen je eigenlijk pas echt vertellen wat een training precies kost, als we je een paar vragen hebben mogen stellen. Aan de hand van je antwoorden zullen onze experts je dan een deskundig advies geven over de oplossing die het beste bij je past, uiteraard rekening houdend met je leerdoelen en budget.

We stellen je deze vragen graag!
Neem voor een uitgebreid advies over je specifieke situatie gerust contact met ons op. Onze trainingsadviseurs staan voor je klaar en spreken graag vrijblijvend alle mogelijkheden door!

Indicatie
Toch alvast een indicatie van de kosten en een uitgebreide uitleg hierover? Kijk dan hier en ontdek ook meteen meer over onze maatwerktrajecten, hoeveel tijd het kost om een taal te leren en welke studievormen er allemaal zijn bij Elycio Talen.

Reviews
Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Neem dan hier alvast een kijkje, lees onze reviews en laat je inspireren.

Veilig, online en op afstand
Wist je al dat wij al onze taal- en cultuurtrainingen ook aanbieden via videobellen? Volledig face-to-face en onder leiding van je eigen professionele taaltrainer. Meer weten hierover? Hier vind je alle informatie over thuis een taal leren.

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.