Een zonnige taalboost voor zakelijk succes - Het Zomerse Taalbad 2024 - Plan 'm nu in!

Surprise! De kunst van het geven tijdens internationaal zakendoen

Surprise! De kunst van het geven in internationaal zakendoen

Relatiegeschenken zijn in Nederland algemeen geaccepteerd en niet meer weg te denken. Hoe is dit in internationale context oftewel, wat is de kunst van het geven tijdens internationaal zakendoen? Je leest het in dit blog!

De burgemeester van Taipei, Ko Wen-je, kreeg in eigen land een storm van kritiek over zich heen wegens zijn botte reactie op een relatiegeschenk dat hij van een bezoekende Britse minister had gekregen. “Dit brengt vast wel wat op bij de schroothandelaar, ik heb hier toch helemaal niets aan”, zei Ko tegen een verslaggever over zijn cadeau. Wat de Britse minister niet wist: haar geschenk was hoogst ongepast. Ze had namelijk een horloge voor Ko meegebracht, wat een taboe is in China. Het Chinees voor “een klok geven” symboliseert hetzelfde als “naar een begrafenis van een bejaarde gaan”. “Ik begreep natuurlijk de culturele omstandigheden niet, we leren iedere dag iets nieuws”, aldus de minister op een belegde persconferentie over dit voorval.

De invloed van cultuurverschillen bij relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn in Nederland algemeen geaccepteerd en niet meer weg te denken. Ze zijn zelfs een van de meest gebruikte en effectiefste promotionele acties. Het lijkt zoiets kleins en onbenulligs maar toch is het bij het geven van relatiegeschenken uitermate belangrijk rekening te houden met culturele verschillen. Want zoals het woord al doet inzien dient het een geschenk te zijn die de relatie verstevigt of ten minste een positieve boost bezorgd.

Hoe kunt u de band met uw relaties beter verstevigen dan met een heerlijk flesje wijn?
In Australië, Denemarken en Groot-Brittannië, worden er geen relatiegeschenken gegeven. In China is het alleen oké als er een zeer duur relatiegeschenk wordt gegeven. En ook in Italië houden ze er wel van om grote en luxe relatiegeschenken te geven.

In Marokko is het onbeschoft als iemand een cadeau uitpakt waar de partners bij zijn. Terwijl in Chili het tegenovergestelde geldt: daar is het onbeleefd om een cadeau niet onmiddellijk uit te pakken. Denk bij het geven van een relatiegeschenk ook aan de religieuze opvattingen van uw relatie en pas op met voedselgeschenken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat iemand met Joodse opvattingen een koosjer cadeau ontvangt, of dat er geen alcohol of varkensvlees aan een islamitische zakenpartner wordt geschonken.

Geef nooit gele chrysanten

Een aantal opmerkelijke feiten per land

 • Canada
  Geef nooit zomaar een relatiegeschenk, alleen met Kerstmis of bij het afsluiten van een contract wordt dit gewaardeerd.
 • Japan
  Respecteer hier het ritueel van het geven van kleine geschenkjes. Geef nooit giften in sets van vier omdat het woord voor vier hetzelfde wordt uitgesproken als het woord voor dood.
 • Polen
  Geef nooit gele chrysanten, dit wordt met begrafenissen geassocieerd.
 • Rusland
  Bij het geven van bloemen wordt het als ongepast beschouwd als het boeket bestaat uit een even aantal bloemen. Een even aantal is namelijk bedoeld voor rouwplechtigheden. In China en Indonesië is dit net andersom, hier brengt het ongeluk om iemand een oneven aantal bloemen te geven.
 • Verenigde Staten
  Typisch Nederlandse producten zijn ‘awesome’ in Amerika, denk aan stroopwafels, kaas, appelstroop of een streekproduct.

Tot slot
Voorkom lastige momenten en verdiep je altijd in de culturele verschillen van de zakenpartner, zo zorg je ervoor dat je goed voor de dag komt met een gepast relatiegeschenk.

Niet alleen de taaltechniek maar ook een culturele handleiding

Succesvol zakendoen in een internationale context is mensenwerk. Elycio Talen biedt sinds 1966 zakelijke taaltrainingen waarmee u in alle taalgebieden uit de voeten kunt. Bij Elycio Talen leert u daarom naast de taal ook de zakelijke en sociale gebruiken van een land kennen.
Neem voor een uitgebreid advies over je specifieke situatie gerust contact met ons op. Onze trainingsadviseurs staan voor je klaar en spreken graag vrijblijvend alle mogelijkheden door!

Reviews
Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Neem dan hier alvast een kijkje, lees onze reviews en laat je inspireren.

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.