Hoeveel tijd kost het leren van een vreemde taal?

Wat is het ultieme recept en meer belangrijke informatie!

Stel, je gaat ’s avonds slapen en als je de volgende ochtend wakker wordt, spreek je zomaar ineens vloeiend Chinees. Of Spaans, Duits, of een andere nieuwe taal. Dat is toch een spannende gedachte? Misschien komt het er ooit van. Maar voorlopig is de wetenschap helaas nog niet zover. En moeten we een vreemde taal op de gewone manier leren, door het besteden van een ruime hoeveelheid tijd en aandacht .

Wat is het recept om een vreemde taal te leren? Inzet, oefening en herhaling!
Er is nog geen slimme pil voor bedacht en ’s nachts een nieuwe taal in je brein downloaden werkt ook nog niet. Totdat het wel ooit zover is, vergt het leren van een nieuwe taal inspanning en oefening. Gewoon net als iedere andere vaardigheid die je wilt ontwikkelen. En eerlijk is eerlijk: wil je een taal een beetje redelijk leren spreken, dan ben je al gauw een paar honderd uur verder.

Als je maar met de taal bezig bent..
Gelukkig hoef je die uren niet allemaal in de klas (ter plaatse of online) door te brengen. Al begint het daar vaak wel mee: een taaltrainer die je op weg helpt bij het eerste gebruik van de vreemde taal en je wat basiskennis en vaardigheden bijbrengt. Ook als je wat verder bent, is het verstandig als een taaltrainer of coach je helpt om je kennis en vaardigheid een beetje gestructureerd uit te bouwen. Daarnaast gaat het er vooral om, dat je zo’n nieuwe taal regelmatig gebruikt. Door te praten of te chatten met iemand die de taal al spreekt, door te werken met een e-learning programma, door stukjes in de doeltaal te lezen of door kleine oefeningen te doen (microleren). Als je maar met die taal bezig bent en zo bijvoorbeeld standaard woordcombinaties en zinnetjes inslijpt.

Eerst even wat feiten
Hoeveel (studie)tijd je uiteindelijk nodig hebt, hangt vooral af van wat je wilt bereiken. Iets formeler gaat het dan over het bereiken van een “niveau van taalvaardigheid”. Een handig hulpmiddel om te praten over de tijd die het kost om een nieuwe taal te leren is het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader Taalvaardigheid, meestal aangeduid als het ERK (of CEFR, van de Engelse benaming Common European Framework of Reference).

Het ERK of CEFR
Het ERK onderscheidt zes niveaus. Van niveau A1 voor een beginner tot niveau C2 voor iemand die een taal volledig beheerst. Soms wordt ook een niveau A0 gehanteerd, voor mensen die nog helemaal geen idee hebben van de betreffende taal.

Vijf verschillende deelgebieden
Het ERK kijkt binnen de niveaus naar vijf verschillende deelgebieden. Er zijn passieve vaardigheden: lezen en luisteren. En er zijn actieve vaardigheden: spreken (officieel: productie), schrijven en interactie (een gesprek kunnen voeren). Voor de meeste mensen geldt dat in een andere dan hun eigen taal de passieve vaardigheden op een hoger niveau liggen dan de actieve vaardigheden. Want het is natuurlijk wat makkelijker om Engels te verstaan dan het zelf correct te kunnen spreken (laat staan zonder fouten te kunnen schrijven). Voor de beeldvorming: de gemiddelde Nederlander beheerst het Nederlands op niveau B2. Dan ben je een zogeheten “onafhankelijk gebruiker”. Dat betekent dat je jezelf goed kunt redden in de taal. Voor inburgeraars gold lange tijd als norm het niveau A2, maar dat verschuift nu richting B1.

Niveau B1 betekent bijvoorbeeld voor luisteren
“Ik kan de hoofdpunten begrijpen wanneer in duidelijk uitgesproken standaarddialect wordt gesproken over vertrouwde zaken die ik regelmatig tegenkom op mijn werk, school, vrije tijd enz. Ik kan de hoofdpunten van veel radio- of tv-programma’s over actuele zaken of over onderwerpen van persoonlijk of beroepsmatig belang begrijpen, wanneer er betrekkelijk langzaam en duidelijk gesproken wordt.”

En voor gesprekken voeren
“Ik kan onvoorbereid deelnemen aan een gesprek over onderwerpen die vertrouwd zijn, of mijn persoonlijke belangstelling hebben of die betrekking hebben op het dagelijks leven (bijvoorbeeld familie, hobby’s, werk, reizen en actuele gebeurtenissen).”

De tijd voor het leren van een vreemde taal
Het ERK geeft ook schattingen voor de tijd die iemand met een gemiddeld leervermogen nodig heeft om een vreemde taal op alle vijf de deelgebieden op een bepaald niveau van vaardigheid te beheersen. Uitgangspunt daarbij is iemand die van zichzelf een Westerse (lees: Europese) taal spreekt.

Hoeveel tijd kost het leren van een vreemde taal?
(opbouwen algemene taalvaardigheid: lezen, luisteren, spreken, schrijven, interactie)
Westerse taal -> westerse taalGemiddelde studiebelasting
Niveau A0, A1, A2, B1 – per niveau60 uur
Niveau B2, C1, C2 – per niveau *1)90 uur – 120 uur
Westerse taal -> niet-westerse taal *2) Gemiddelde studiebelasting
Niveau A0, A1, A2, B1 – per niveau90 uur – 120 uur
Niveau B2, C1, C2 – per niveau *1)135 uur – 180 uur
Opmerkingen:
*1) regelmatig gebruik van de taal naast de aangegeven studiebelasting is wel een vereiste om het niveau vast te kunnen houden
*2) onder niet-westerse talen worden met name talen verstaan met een ander schrift of structuur (zoals Arabisch, Chinees, Japans, Russisch of bijvoorbeeld Thai)


Voor alle duidelijkheid: de “studiebelasting” of studietijd is het totaal van alle uren die je besteedt in de les met een trainer of coach, aan het maken van huiswerk en van de tijd die je zelf (eventueel samen met anderen) actief met de taal bezig bent.

Leuk al die feiten, maar hoeveel tijd kost het leren van een vreemde taal echt?

Het is al een paar keer gezegd: een taal kunnen spreken is een “vaardigheid”. En dan maakt het natuurlijk nogal uit op welk niveau je die vaardigheid wilt beheersen. En waarvoor. Want gaat het om een leuk mondje vakantie Spaans (net wat meer dan “tres cervezas, por favor”) of is het juist van groot belang dat je in perfect Frans een vakgebonden tekst kunt opstellen?

Als je nog helemaal geen Frans spreekt, is alles wennen, van het onderscheid tussen vrouwelijke en mannelijke woorden tot de soms ingewikkelde werkwoordsvormen. Maar als je de taal al op een behoorlijk niveau beheerst, gaat het er in dit voorbeeld waarschijnlijk vooral om dat je leert om de juiste vakterminologie en de fijnste nuances van de taal goed te kunnen toepassen. In beide gevallen kom je met pakweg 20 uur formele training en evenzoveel uur eigen studie al een heel eind.

Bovendien is van belang te bedenken, zeker voor zakelijk gebruik, dat het meestal niet nodig is om alle aspecten van de taal op eenzelfde niveau te beheersen. Want om in goed Engels te kunnen discussiëren over een handelsdeal, is het echt niet nodig om ook de volledige werken van William Shakespeare te hebben bestudeerd – al staan daar vast wel mooie en bruikbare citaten in.

En dan heb je ook nog mensen die heel makkelijk de klanken van een vreemde taal oppikken of die daar juist telkens over struikelen. Dat maakt misschien niet zoveel uit als je alleen iets wilt lezen, maar natuurlijk wel bij het spreken.

De beste oplossing voor jou!

Wil je weten hoeveel tijd en inzet het jou gaat kosten om voor zakelijk of persoonlijk gebruik een bepaalde taal te leren? Onze professionele taaltrainers geven je graag een deskundig advies. We toetsen je bestaande kennis en inventariseren je specifieke behoeften en de persoonlijke leerdoelen die voor jou van belang zijn. We overleggen met je over de tijd en de mogelijkheden die je hebt om te studeren (want dat moet echt gebeuren). En ja, we praten ook met je over het budget dat je beschikbaar hebt en de kosten die het leren van een taal met zich meebrengt.

Op basis van al deze informatie vertellen we je wat voor jou de beste oplossing is om de taal op de meest efficiënte en effectieve manier te gaan leren.

Meer weten over het leren van een taal bij Elycio Talen?

Neem voor een uitgebreid advies over je specifieke situatie gerust contact met ons op, onze taaladviseurs staan voor je klaar!

Reviews
Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Bekijk onze reviews alvast en laat u inspireren!

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.