Een zonnige taalboost voor zakelijk succes - Het Zomerse Taalbad 2024 - 25% korting!

Hoe ziet een dag als taaltrainer eruit?

Guestblog – Een kijkje in het vak van de taaltrainer

Hoe ziet een dag als taaltrainer eruit? We geven je een kijkje in het vak van de taaltrainer. Peter de Kok vertelt over zijn ervaring als taaltrainer Nederlands bij Elycio Talen en het verloop van zijn eerste opdracht.

‘Wat doe je tegenwoordig?’, is een vraag die me vaak gesteld wordt. ‘Nog steeds in de marketing?’ Op dat soort momenten veer ik op en antwoord ik: ‘Nee, daar was ik klaar mee. Ik ben terug bij mijn oude vak, taaltrainer Nederlands.’ Ik veer op omdat ik dit met trots vertel. Op een dag besefte ik dat ik steeds dezelfde kunstjes aan het doen was als pakweg dertig jaar geleden. Met succes, daar niet van. Maar vond ik het nog leuk? Het antwoord was: nee. Ik verveelde me en ik kreeg een hekel aan alle gebakken lucht die ik dagelijks op mijn bord kreeg. Maar wat dan? Ik pakte mijn cv erbij. Weer beroepsmuzikant worden? Hmmm, dat was een leuke, maar beslist andere tijd. Journalist? Zou kunnen. Docent Nederlands? Voor de klas?

Nou…, nee. Lesgeven heb ik altijd fantastisch gevonden. Ik zocht op internet naar vacatures voor docent Nederlands. Vrijwel onmiddellijk stuitte ik op een vacature van Elycio Talen. Ik mailde een motivatie en mijn cv en binnen een week was ik aangenomen. Weer een week later kreeg ik mijn eerste opdracht..

Het roer om
Deze eerste opdracht verliep voorspoedig. Ik had een leuke groep, twee mannen en twee vrouwen. De vrouwen kwamen beiden uit Servië, de mannen uit respectievelijk Mexico en de VS. Het niveau van de vrouwen was A0+, de Mexicaan zat daar vlak boven. De Amerikaan sprak of verstond geen woord Nederlands. Uiteindelijk haakte hij af; er was hem een grote, intensieve klus toebedeeld. Met het overgebleven drietal ging ik verder. Het waren intensieve uren, maar uiteindelijk behaalden ze alle drie het A1-certificaat. Ik zat er weer in, in het lesgeven.

Taaltrainer bij een grote landelijke organisatie

Ondertussen was ik door Elycio gevraagd om ook trainingen te geven bij een grote landelijke organisatie. Ik kreeg een reader met lesmateriaal, moest een VOG aanvragen en via de mail ontving ik een rooster met klassen en lesuren. Tot op de dag van vandaag worstel ik hiermee, zodanig dat ik tijdens de kerstborrel een agenda kreeg van de planning van Elycio. Een hint, zeg maar. Ik meldde me volgens schema bij de ingang en overhandigde mijn ID. Ik werd ingeschreven en mocht doorrijden. Ik bevond me op een zeer groot complex met overal gebouwen, auto’s en bedrijvigheid alom. Gelukkig had men mij het gebouw, 26, gewezen waar ik les zou geven. Ik parkeerde mijn auto en liep naar 26. Ik opende de deur van lokaal 22 en trad binnen.

Armen als Epke
Een klas van – naar later bleek – veertien mannen en vier vrouwen keek mij vol verwachting aan. De meeste mannen hadden blijkbaar tijd genoeg om in de sportschool te trainen; ik zag armen die ik alleen van Epke Zonderland kende. Afwachtend keek de klas mij aan. Op het programma stond een afsluitende toets werkwoordspelling. Ik besloot deze klassikaal te doen, iedereen kreeg een paar zinnen. Al snel bleek dat het niveau op zijn zachtst gezegd nogal laag was.

‘’Wie heeft er moeite met spelling?”
Ik stopte en vroeg: ‘’Wie heeft er moeite met spelling?”. Achttien handen gingen omhoog. Ik begon met uitleggen. Na elk onderdeel moest elke cursist een testje met drie zinnen doen, klassikaal. Langzaam maar zeker daalde de spellingsstof neer. Tot slot speelde ik een Kahoot-spel met de klas met als onderwerp werkwoordspelling. Het competitie-element zorgde voor een prima sfeer, de cursisten speelden alsof hun leven ervan af hing. Na de les werd ik bedankt. Ze snapten het nu helemaal. En ik dacht, wat is dit toch leuk om te doen!
Door Peter de Kok – Taaltrainer Nederlands bij Elycio Talen

Ook moeite met spelling? Of wilt u uw Nederlands of een andere taal verbeteren of leren?

Neem voor een uitgebreid advies over je specifieke situatie gerust contact met ons op. Onze trainingsadviseurs staan voor je klaar en spreken graag vrijblijvend alle mogelijkheden door!

Reviews
Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Neem dan hier alvast een kijkje, lees onze reviews en laat je inspireren.

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.