Efficiënt een nieuwe taal leren?

Vier gouden tips van een van onze taaltrainers!

Efficiënt een nieuwe taal leren?

Vier gouden tips van een van onze taaltrainers!

“Een van de leuke dingen van taal is dat iedereen het kan leren. Natuurlijk, de een gaat wat sneller vooruit dan de ander, maar we kunnen er allemaal vorderingen in maken.
Wat bepaalt nou hoe snel je een taal leert? En nog belangrijker: wat kun je doen om te zorgen dat je de taal zo efficiënt mogelijk leert?

Niet op alle factoren heb je invloed
Op een aantal factoren die bepalen hoe snel je een taal leert, heb je geen invloed. Bijvoorbeeld je moedertaal. Hoe meer je moedertaal op de nieuwe taal lijkt, hoe sneller je die zal leren. Een Duitser leert natuurlijk makkelijker Nederlands dan een Japanner. Dit gegeven geldt ook voor deelaspecten van de taal. Lijkt een woord bijvoorbeeld erg op een woord in je eigen taal, dan is het makkelijk te onthouden (al kan de betekenis soms volledig verschillen, juist ook tussen Duits en Nederlands). En is de structuur van bijzinnen  hetzelfde, dan hoef je die niet te leren, maar alleen toe te passen.

Het helpt ook als je al ervaring hebt met het leren van andere talen. Zeker als die talen dichter bij de taal liggen die je wilt leren dan je eigen taal. Als de genoemde Japanner al Engels spreekt, is de stap naar het Nederlands minder groot.

Andere factoren zijn je leeftijd en je ‘talenknobbel’. We weten allemaal dat leren met de jaren wat langzamer gaat. En ook weet iedereen hoe irritant het kan zijn als die ene persoon die nooit zijn huiswerk maakt, toch een beter resultaat haalt dan jij…

Waar je gelukkig wél invloed op hebt!
Er is ook een aantal dingen waar je wél invloed op hebt. En eerlijk is eerlijk: het is geen abracadabra maar daarom zijn ze niet minder belangrijk. Je moet je er vooral bewust van zijn, en nadenken over hoe je die dingen in de praktijk brengt.

Vier gouden tips om efficiënt een nieuwe taal te leren:

  1. Investeer en reserveer tijd
    Wil je iets leren, dan moet je tijd investeren. Dat is het makkelijkste als je die tijd van tevoren reserveert. Plan daarom een of meerdere momenten in de week die je aan de taal gaat besteden. Wees daarbij wel realistisch. Misschien is het niet zo waarschijnlijk dat je elke dag een uur vrij kan maken. Als je daarvan uitgaat en het steeds niet lukt, werkt dat demotiverend. Terwijl je juist trots op jezelf kunt zijn als je een planning maakt die je vervolgens daadwerkelijk uitvoert!
  2. Leer met anderen
    Veel mensen vinden samen leren leuker dan alleen. En bij het leren van een taal is dat extra belangrijk. Je kan nu eenmaal niet met jezelf converseren. Spreek met de andere deelnemers af om samen de mondelinge vaardigheden te oefenen. Heb je het geluk dat je collega dezelfde taal leert of spreekt als jij, dan kun je bijvoorbeeld afspreken om tijdens de lunch op dinsdag alleen maar Spaans te spreken. Mocht je iemand kennen die moedertaalspreker is, dan is dat helemaal mooi. Vertel diegene dat je zijn of haar taal aan het leren bent; de meeste mensen vinden dat hartstikke leuk en zijn bereid om met je te oefenen. Een probleem dat hierbij vaak ontstaat, is dat het gesprek stokt omdat je een bepaald woord niet weet of je je niet goed kunt uitdrukken. Je kunt dat voorkomen door een bepaalde tijd of periode af te spreken om de taal te oefenen, zoals tijdens die lunch, een wandeling in het park, of misschien wel zolang jullie kopje koffie nog niet leeg is. Omdat je de periode afbakent en er dus een duidelijk begin en eind is, zul je minder snel op je eigen taal terugvallen.
  3. Gebruik wat je leert en oefen regelmatig
    Kennis die je niet gebruikt, kun je makkelijk vergeten. En herhaling zorgt dat je het geleerde onthoudt. Probeer dus eens bewust om in de praktijk te brengen wat je hebt geleerd. Je kunt gericht met iemand oefenen, maar je kunt ook dat nieuwe woord proberen te gebruiken in een spontane conversatie. Wat een voldoening  geeft het als de communicatie slaagt! En het motiveert natuurlijk om verder te gaan.
  4. Maak het interessant
    Taal is vooral een middel om te communiceren. Waaróver je communiceert is belangrijk om je motivatie en discipline te blijven opbrengen om verder te werken aan het verbeteren van je taalvaardigheid. Immers, een onderwerp dat je interesseert, is veel leuker om over te praten dan een onderwerp waar je niets mee hebt. En tegenwoordig hebben we een oneindige hoeveelheid video’s, websites en podcast over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Zoek een podcast over geschiedenis in de taal die je leert! Houd je van jazzmuziek? Zoek jazzmuziek op en zing gewoon mee, dat is een hele goede oefening voor de vloeiendheid. Doe je aan yoga? Zoek eens een videoles in de taal die je aan het leren bent. Zo is er voor ieder wat wils. Als je erna je trainer of medeleerlingen vertelt wat je hebt gedaan, zijn ze vast onder de indruk. En jij hebt je spreekvaardigheid weer geoefend, win-win!”

Werken aan je taalvaardigheid of een nieuwe taal leren?
Wij helpen je graag! Neem voor een uitgebreid advies over je specifieke situatie gerust contact met ons op. Onze trainingsadviseurs staan klaar om je te voorzien van de best passende oplossing.

Reviews
Benieuwd naar de ervaringen van onze deelnemers? Neem dan hier alvast een kijkje en laat je inspireren!

Amsterdam
020 416 0788

Arnhem
026 361 2843

Eindhoven
040 720 0960

Emmen
078 644 9770

Enschede
053 431 7842

Maastricht
043 720 0880

Rijswijk
070 399 2471

Vertaalbureau
078 644 9760

Zeist
030 267 7700

Zwijndrecht
078 644 9770

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Het aanvragen van een vrijblijvende offerte doet u eenvoudig en snel via het online formulier op deze website! Vul het formulier in en u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.